Jak serwować whisky?
Specyficzny smak, który nie każdemu przypada do gustu (który jednak można zmienić lub złagodzić przez odpowiednie dodatki) to tylko jedna z cech szczególnych. Whisky może też zaskoczyć na wiele różnych sposobów, choćby sposobem serwowania, który nie jest oczywisty. Dowiedz się na ten temat więcej.
Propozycje podania whisky
Zastanawiając się, jak podać ten trunek czy z czym go pić, trzeba wiedzieć przede wszystkim o tym, że na rynku są różne odmiany tego napoju i poszczególne z nich serwuje się na różne sposoby. Przykładowo wariant single mat specjaliści radzą podawać wyłącznie z wodą, co ma na celu jego rozcieńczenie i złagodzenie smaku. Co ważne, musi to być woda bez gazu. Warianty blenden podaje się z lodem, inne zaś — w temperaturze pokojowej, co pozwala rozwinąć się bukietowi i w pełni docenić smak.
Poza tym whisky można podawać z różnego rodzaju dodatkami, jak syropy, dodające np. słodyczy, limonka czy cytryna. Na smak istotnie wpłyną też dodatki w postaci przekąsek. Warto postawić na deskę serów, owoców i bakalii — takie produkty najlepiej komponują się z większością wersji tego trunku.
Oczywiście znaczenie ma też rodzaj naczyń. Najczęściej korzysta się ze specjalnych, charakterystycznych szklanek do whisky z grubego szkła, dobrze zatrzymującego temperaturę napoju. Nieraz można je kupić w zestawie wraz z butelką alkoholu.
Picie czystej whisky — czy to możliwe?
Picie czystej whisky to spore wyzwanie dla kubków smakowych, ze względu na dużą moc tego alkoholu i uczucie pieczenia. Decydują się na to tylko niektórzy — wówczas pije się trunek na jeden łyk, bez żadnych dodatków, nawet bez lodu. Nie wszystkim sprawi to przyjemność, dlatego znacznie częściej stawia się na dodatki łagodzące smak i aromat, poprawiające je oraz łagodzące jego moc. Do wyboru jest wiele możliwości, więc każdy może znaleźć odpowiednią opcję dla siebie.