Jakie typy kuchenek turysty są dostępne na rynku?
Na ekwipunek każdego podróżnika składa się szereg elementów, ważących nie tylko na komforcie użytkownika, ale i jego bezpieczeństwie. Żadna wyprawa nie uda się, jeśli nie masz ze sobą prowiantu, a także sprzętu pozwalającego go przygotować. Kuchenki turystów to absolutny must-have. A jakie modele są na rynku? Dowiedz się z artykułu poniżej!
Kuchenki na paliwo stałe
To najprostszy dostępny model, a raczej cała kategoria produktów. Wśród nich wyróżnia się zarówno proste stelaże z rusztem, jak i mikropiecyki z rozkładanymi nóżkami i półeczką na paliwo stałe. Tak określa się m.in. gałęzie i inne drewniane resztki, które można znaleźć w naturze, ale i specjalne tabletki czy kostki z palnych, nietoksycznych materiałów. Rewelacyjnie spisują się one wszędzie tam, gdzie dopisuje klimat – czyli na łatwiejszych i przeciętnych szlakach górskich czy na polach namiotowych. Prostota zdecydowanie stanowi ich największą zaletę.
Kuchnie gazowe
Tego typu kuchenka turysty to zdecydowanie bardziej zaawansowane rozwiązanie. Samo urządzenie składa się najczęściej z palnika ze specjalnym montażem na kartusz z gazem. Należy przy tym pamiętać, że wybierając taki zbiornik, trzeba go dobrać do posiadanego modelu kuchni.
Kuchenki spirytusowe
Ostatecznie – pozostaje kuchenka turysty na paliwo płynne, czy po prostu – spirytusowe. Najprostsze modele to niewielkie naczynka z nieco węższym wlewem i otworkami wokół niego, działającymi podobnie jak palnik gazowy. Parujący alkohol generuje dość wysoką temperaturę, zapewniając szybkie ogrzanie żywności.
Systemy zintegrowane
Powyższe modele świetnie spisują się w różnych warunkach. Jednak ich wydajność może być zwiększona, jeśli sięgnie się po specjalne systemy zintegrowane. To de facto kuchenki, w których umieszcza się palniki, dzięki czemu generują większe ciepło i mniej go ucieka. Warto je wybrać szczególnie wtedy, gdy ruszasz na trudniejszy szlak.