Kuchenka turysty – czyli jak przeżyć w głuszy i nie tylko
Wybierając się na wyprawę do lasu lub po prostu – na camping – należy zadbać o odpowiedni prowiant. To jednak nie wystarczy, trzeba bowiem zapewnić sobie również akcesoria pozwalające przyrządzić posiłek, a jednym z najważniejszych jest kuchenka turysty. Jakie jej typy znajdziesz w sklepach? Kiedy warto ją nabyć? Sprawdź to!
Kuchenka turysty – co to za akcesorium?
Jak wskazuje nazwa, kuchenka turysty to akcesorium pomagające przyrządzać ciepłe posiłki w momencie, gdy nie ma się dostępu do innych urządzeń, umożliwiających podgrzanie wody czy dania. Jest ono więc niezbędne w każdej głuszy i na większości wypraw turystycznych czy survivalowych. W sklepach zaś dostępne są artykuły najróżniejszych gabarytów i zasilane odmiennymi paliwami.
Jakie kuchenki są w sprzedaży?
Wśród zwolenników surviwalu szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się zestawy na paliwo stałe. Bardzo często mają one kompaktowe rozmiary. Składa się je zwykle w niewielkie kostki lub nawet płaskie tabliczki, łatwe do schowania np. w kieszeni. Dodatkowo rozpala się w nich wygodnymi w transporcie pastylkami, które palą się na tyle długo, aby np. woda w menażce zaczęła wrzeć.
Popularne są również kuchnie gazowe. Zasilane kartuszem z gazem, stanowią rewelacyjne rozwiązanie na górskich szlakach. Inna propozycja to spirytusowe kuchenki turysty. To ciekłe, łatwe w użyciu paliwo cechuje się dużą dostępnością. Z drugiej strony – nietrudno je wylać, więc nie jest to rozwiązanie przeznaczone na cięższe warunki, gdzie będzie np. sporo przewyższeń.
Na co zwracać uwagę przy wyborze takiej kuchenki?
Najważniejszymi kryteriami są paliwo i gabaryty. Zasilana gazem kuchenka turysty to często dość spore akcesorium, które zajmuje dużo miejsca w plecaku. Z kolei kompaktowe artykuły na paliwo stałe mogą być niewystarczające w trudniejszych warunkach. Ponadto przy takim zakupie zwróć też uwagę na producenta. Dobra marka gwarantuje lepszą jakość.